Kan ik mijn privé- en professioneel verbruik scheiden?

Zeker. Ook al laad je thuis, het is perfect mogelijk om de energiekost door te rekenen aan je werkgever of het als zelfstandige op te nemen in de boekhouding van je zaak. In jargon noemen we dit ‘split billing’, de opgesplitste factuur.

De bedoeling is dat het stroomverbruik van het huis en dat van de professionele activiteiten wordt gescheiden. Concreet wordt een extra teller geplaatst voor het laadpunt (in sommige gevallen neemt de werkgever ook de kosten van de wallbox voor zijn rekening) die het verbruik van de elektrische of plug-inhybride auto opmeet. Hiervoor heb je wel een intelligent, want geconnecteerd, laadpunt nodig.

De factuur voor dit stroomverbruik wordt dan rechtstreeks naar je werkgever gestuurd. Dienstverleners van all-informules nemen deze afhandeling voor hun rekening en zullen je teurgbetalen, zodat je zelf niets hoeft te doen. Dat geldt ook voor zelfstandigen.

Elke partij heeft baat bij split billing. Zo kan de werkgever of zelfstandige meteen de btw van dit verbruik recupereren.