Hoe thuis een laadpaal installeren?

Uit onze andere FAQ’s over de verschillende soorten laadstekkers heb je al kunnen opmaken dat het niet zo veilig is om een elektrische auto aan een huishoudstopcontact te herladen. Bovendien is de laadsnelheid dan zeer beperkt, waardoor je nog meer je verplaatsingen op voorhand moet gaan plannen, wat belemmerend kan werken. Maar je kan perfect thuis een wallbox of een intelligent laadpunt plaatsen.

Het aantal spelers dat dit soort dienst aanbiedt, is groot. Een laadpunt kost ongeveer 1.000 euro, met potentiële andere kosten om je stroominstallatie aan te passen. Als je bijvoorbeeld een eenfasige installatie zonder neuter hebt, zal je maar moeilijk een vermogen van 3,7 kW kunnen halen. Je kan wel een transformator kopen die het uitgaande vermogen kan opkrikken tot 7,4 kW (32 A), maar enkel op voorwaarde dat je elektrische installatie daartegen opgewassen is. Het voordeel is dat een laadpaal in elk geval het laden kan regelen in functie van de stroomvraag van de rest van het huis, en dat hij zo vermijdt dat er zekeringen springen.

Voor wie een installatie met neuter of 3 fasen heeft, komt de hele operatie eenvoudiger en minder duur uit. Hoe dan ook zal eerst een installateur bij je thuis komen kijken hoe de vork aan de steel zit en je dan een aangepaste offerte bieden. Alles is mogelijk: een sterkere teller, overstappen op drie fasen maar dan wel door je zekeringenkast te herbekabelen,… Kijk naar wat je nodig hebt. Weet dat een uitgaand vermogen van 7,4 kW aan je laadpunt al heel comfortabel is gezien de opslagcapaciteit van de elektrische auto’s van vandaag.